RSS

Chleb mieszany

24 Mar

Najczęściej piekę w domu chleb mieszany – zakwas i trochę drożdży (fascynacja chlebem na samym zakwasie minęła nam jakiś czas temu, ze względu na mocny smak takiego chleba).

Chleb piekę w foremce keksowej i długości 30 cm, bo lubię taki kształt pieczywa – według mnie wygodniejszy do krojenia. Do pieczenia chleba z zakwasem najlepiej używać foremki szklanej, ceramicznej lub silikonowej, jeśli pieczemy w foremce matalowej, to najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, bo zakwas wchodzi w reakcję z metalem z blaszki i ją niszczy.

Chleb można upiec z każdej mąki, ale najlepiej mieć chlebową (720-750) lub o wyższych wartościach (1850-2000). Im wyższy numerek ma mąka, którą używamy, tym więcej wody musimy dodać do chleba – mąka  pełnoziarnista, razowa bardziej chłonie wodę niż mąka biała.

To tyle tytułem wstępu, a teraz mój podstawowy przepis – wychodzi z niego chleb o wadze około 800g.

 

składniki:

200g zakwasu

400 g mąki pełnoziarnistej pszennej

około 7g drożdży

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

około 300-350 ml ciepłej wody

wykonanie:

drożdze rozkruszam, zasypuję cukrem i dodaję odrobinę wody, mieszam, do rozpuszczenia drożdży, resztę składników (oprócz wody) wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone drożdże (nie trzeba ich wyrastać) i część wody, mieszam wszystko mikserem, stopniowo dodaję wody (ciasto ma być gęste, więc należy dolewać po trochu), na koniec dodaję pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, albo suszone śliwki, żurawiny, orzechy (co kto lubi :)). Miskę z ciastem przykrywam i ostawiam na około godzinę, po tym czasie ciasto lekko zagniatam i przekładam do foremki wysmarowej masłem i wysypanej mąką. Wierzch spryskuję wodą i posypuję ziarenkami. Znowu odstawiam do wyrośnięcia – do momentu, kiedy ciasto dorośnie do góry foremki (zwykle jest to około 1-1,5 godziny).

Rozgrzewam pieranik do 230 stopni (można wstawić też w tym czasie do piekarnika foremkę z wodą, która będzie parować w trakcie pieczenia chleba), w tej temperaturze piekę chleb przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam jeszcze 10 minut.

Chleb wyjmuję na kratkę do ostudzenia. Gorący chleb można popryskać po wierzchu wodą, wtedy skórka będzie ładnie błyszcząca 🙂

Reklamy
 
 

Tagi: ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: