RSS

Babka czekoladowa z orzechami

01 Kwi

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc popronuję dziś babkę, ale nie drożdżową, czy cytrynową, tylko czekoladową z orzechami 🙂

Robi się ją bardzo szybko, jest fajnie wilgotna i nie obsycha, a smak ma nieziemski 🙂

 

składniki:

4 jajka, żółtka i białka osobno
1 i 2/3 szklanki cukru (ale można dać trochę mniej)
1 kostka masła
1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
2 szklanki maki
1 1/2 lyzki stolowej proszku do pieczenia
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka orzechow laskowych lub włoskich

sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę na babkę posmarować masłem i wysypać maką.
Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta mase, dodawać żółtka po jednym ciagle ubijajac. Stopniowo łdodawać zimna herbate. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodac orzechy i bulke tartą, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas.
Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyc z masą i wlać do formy.
Piec okolo 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyc na dracianą siateczkę do kompletnego wystygniecia.

Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować karmelizowanymi orzechami.

Ten pyszny przepis pochodzi ze strony Mniam Mniam, a jego autorką jest niezrównana Bajaderka 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: