RSS

Biszkopt – przepis podstawowy

04 Kwi

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć przepis, który się zawsze sprawdza. Ja swój używam od wielu lat, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna 🙂

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek (ja je ubijam w całości z dodatkiem cukru – sprawdza się to, więc nie widzę sensu w rozdzielaniu białek od żółtek i ubijania wszystkiego oddzielnie – niczego to nie zmienia, a tylko jest więcej naczyń do mycia :)). Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gęstej prawie białej masy – przy próbowaniu nie można czuć kryształków cukru. Mąkę z proszkiem najlepiej przesiać przez sitko. NIgdy nie mieszam mąki z masą jajeczną mikserem, tylko łyżką albo trzepaczką i robię to bardzo delikatnie.

Poniżej podaję przepis na biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części). Biszopt można też oczywiście upiec w innych foremkach 🙂

 

składniki:

4 jajka

niepełna szklanka cukru

szklanka przesianej mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat). Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera). Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.

Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.

Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe – należy go więc dobrze nasączyć – np. osłodzoną herbatą z sokiem  z cytryny.

Reklamy
 

Tagi:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: