RSS

Strucla z makiem

10 Kwi

Uwielbiam ciasta z makiem – przyzna to każdy, kto mnie zna 🙂 więc nie mogło tu zabraknąć makowców 🙂 Dziś przepis na drożdżową struclę z makiem. Ja tą konkretną zrobiłam z białym makiem (trochę trudniej go dostać niż mak niebieski, ale jest pyszny – to podstwowy składnik rogali świętomarcińskich). Oczywiście struclę makową można zrobić z makiem niebieskim 🙂

Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo uniewersalne i można z niego robić chałki i bułeczki drożdżowe (ja zresztą często robiąc struclę, obcinam z obu końców po kilka plasterków i piekę je jako bułeczki z makiem :)).

Z podanego przepisu otrzymacie dwie bardzo duże strucle, więc jeśli nie podołacie takiej ilości zróbcie ciasto tylko z połowy 🙂

Do tej strucli sama mieliłam mak, ale można oczywiście skorzystać z maku mielonego, albo z gotowej masy makowej (w tym przypadku polecam dodanie do niej około dwóch jajek, 1/4 kostki masła oraz bakalie – rodzynki, orzechy – bo według mnie zawsze jest ich tam za mało). Mak można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy przy pieczeniu 🙂

 

 

składniki masy makowej:

300 g maku (około 2 szklanki)

150g masła

150g cukru pudru

4 jajka

1 litr mleka

100g miodu

100g rozdrobnionych midgałów i orzechów (chybaże ktoś woli więcej :))

150g rodzynek

100g skórki pomarańczowej

25 ml rumu

olejek migdałowy

składniki ciasta drożdżowego:

200ml mleka

30g świeżych drożdży

70g cukru

100g masła

2 jaja

szczypta soli

500g mąki

wykonanie masy  makowej:

Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem – postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa – dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne). W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie. Dołuż ostudzony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie mieszaj, aby je dobrze połączyć z masą. Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie – nie ma makowca bez tego aromatu :)). Masę schłódź, jeśli nie będziesz jej używał tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki – taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie 🙂

wykonanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej). W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)). Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto – działa zawsze :)). Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x40cm. Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne). Następnie zwiń ciasto w rulon i dociśnij końce. Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową). Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta 🙂

 

 

 

 

 

 

Reklamy
 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: