RSS

Babeczki Red Velvet

14 Kwi

Dziś proponuję babeczki w stylu amerykańskim 🙂 Red Velvet Cupcakes są bardzo delikatne i pyszne, świetnie się prezentują, więc możemy je podać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, Walentynki, rocznice itp.

Inspirację znalazłam na stronie Joy of baking  i specjalnie przetłumaczyłam przepis 🙂 Ze względu na użyte miary amerykańskie, wielkości w gramach są nietypowe, więc można je sobie lekko zaokrąglić w dół lub  górę:)

Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

 

 

 

Składniki:

125g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

10g gorzkiego kakao (2 łyżeczki)

57g miękkiego masła

150g cukru

1 jajko

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo trochę aromatu waniliowego)

120ml maślanki

czerwony barwnik

½ łyżeczki białego octu

½ łyżeczki sody

Krem twarożkowy:

227g twarożku naturalnego (może to być np. mascarpone)

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

60g cukru pudru

160ml śmietany kremówki

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski. Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka. Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.

W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor). Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę. W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.  Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.

Wykonanie kremu:

Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki.  Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie konieczności dodaj więcej twarożku lub cukru. Krem nałuż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogo otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.

Reklamy
 
4 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2012/04/14 w Muffinki i babeczki

 

Tagi: , ,

4 responses to “Babeczki Red Velvet

  1. iwona

    2013/02/12 at 22:20

    hej, świetnie prezentują się te ciacha 🙂 mogę mieć małe pytanko? czy ten krem jest dość trwały? tzn. ile tak na oko mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej? i jak dobrze rozumiem do serka mascarpone dodaje się nieubitą śmietankę?

     
    • wypiekibeaty

      2013/02/12 at 22:32

      Potestowalam juz troche krem z mascarpone i kremowki i najlepiej wychodzi, gdy sie najpierw ubije porzadnie smietane, a potem doda do niej po trochu serek. Dzieki mascarpone babeczki moga dluzej postac poza lodowka, bo smietana sie tak szybko nie pusci 🙂

       
  2. iwona

    2013/02/18 at 14:36

    dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 w najbliższym czasie postaram się je zrobić. Pozdrawiam! 🙂

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: