RSS

Chlebki pita

16 Kwi

Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku 🙂 Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chlebki pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura 😦

Spróbujcie, a sami się przekonacie 🙂

Najważniejszą sprawą przy ich pieczeniu jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.

Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszyskie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

 

 

 

składniki:

1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

3 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 szklanki mąki

14g drożdży surowych (lub 2 łyżeczki suchych)

wykonanie:

Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę połącz z pozostałymi składnikami (ja akurat teraz użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli) – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano. Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstawną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.

Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut – do momentu aż się zrumienią. Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamu dowolnymi dodatkami 🙂

Smacznego 🙂

Reklamy
 
 

Tagi: ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: