RSS

Rafaello

17 Kwi

Rafeallo, to typ ciasta, które wybornie smakuje, ale lepiej nie wiedzieć ile ma kalorii 🙂

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne 🙂 Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu 🙂 (a boczki rosną 😦 no cóż wiosna za oknem, będę się tradycyjnie odchudzać ;))

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy 🙂

 

 

 

składniki:

biszkopt – przepis tutaj 🙂

500ml śmietanki kremówki

100g białej czekolady (najlepiej milka, albo inna „porządna”)

2 opakowania śnieżki w proszku

2 paczki wiórek kokosowych – 200g każda (ja użyłam tu jednej paczki i jednej paczki płatków migdałów)

kilka orzechów laskowych lub migdałów

wykonanie:

Pieczemy biszkopt i go przestudzamy (można go upiec dzień wcześniej i zawinąć w folię, aby nie wysechł). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki i odstawiamy do przestudzenia. Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę. Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych. Biszkopt przekrajamy na pół i nasączamy (może być to ciepła woda z cukrem i sokiem z cytryny, albo tak jak u mnie, likier kokosowy rozrobiony z wodą), wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy orzeszki lub migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja – płatkami migdałowymi). Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu – o ile zostanie coś do przechowywania 🙂

 

 

 

 

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/04/17 w Ciasta biszkoptowe, Kokosowo

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: