RSS

Racuchy z jabłkami

17 Maj

Dziś przepis lepszy na obiad, albo kolację. My w domu lubimy raz na jakiś czas zjeść na obiad ciepłe i pachnące racuchy drożdżowe z jabłkami. Do tego odrobina cynamonu, cukier puder na wierzch, albo dżem (jak lubi mój synek) i pyszny obiadek gotowy 🙂

 

 

 

składniki:

pół kilograma mąki

50g drożdży świeżych

250ml ciepłego mleka

pół szklanki cukru + 1 łyżka

2 jajka

4 jabłka

wykonanie:

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałeczki i posyp odrobiną cynamonu. Resztę składników włuż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste – dodaj jeszcze odrobinę mleka. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu. Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/05/17 w Śniadaniowo i nie tylko

 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: