RSS

Muffinki z szynką

24 Maj

Z szynką i nie tylko – czyli małe co nie co, na wieczorne spotkanie ze znajomymi 🙂

Babeczki są bardzo smaczne – najlepiej smakują jedzone na ciepło, ale takie na zimno też są pyszne. Fajna alternatywa dla chipsów – na pewno zdrowsza 🙂

 

 

 

 

Składniki na około 16 sztuk:

2 i pół szklanki mąki

pół kostki masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

2 cebule (albo więcej, jeśli ktoś jest wielbicielem cebuli)

15 dkg żółtego ser

5 dkg szynki

5 dkg boczku

przyprawy do smaku – ostra papryka, czosnek, zioła, sól

Wykonanie:

Cebulę i boczek drobno pokrój i podsmaż na patelni, szynkę i ser żółty pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Wymieszaj w misce sypkie składniki. Jajka roztrzep z mlekiem, masło rozstop i ostudzone dodaj do mleka z jajkami, dodaj sypkie składniki i przyprawy. Wymieszaj (ciasto nie musi być gładkie), dodaj ser, cebulę, boczek i szynkę. Nakładaj do foremek, po wierzchu posyp odrobiną soli, papryki itp. Piecz około 20 minut.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/05/24 w Na słono

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: