RSS

Chleb orzechowy

31 Maj

Dziś chcę podać przepis na bardzo smaczny i prosty chleb z orzechami. Nie wymaga zakwasu, więc może go sobie upiec każdy 🙂 Upieczony jest na mące pełnoziarnistej (polecam Lubellę), więc oprócz tego, że wybornie smakuje – jest też zdrowszy 🙂

Można go oczywiście zrobić na zwykłej mące (najlepiej na chlebowej 750, albo przynajmniej na 650), tylko wtedy trzeba pamiętać, aby dać mniej wody.

Chleb można upiec w zwykłej foremce keksowej.

 

 

składniki:

20g drożdży świeżych

400ml letniej wody

500g mąki pełnoziarnistej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

50g pokrojonych orzchów laskowych

wykonanie:

Drożdże rozmieszaj z cukrem i odrobiną wody. Resztę składników (oprócz orzechów) włóż do dużej miski, dodaj wodę (lepiej dolewać ją stopniowo), rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto (ręcznie, albo mikserem). Na koniec dodaj orzechy. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki – zajmie to około 1-1,5 godziny).

Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

Chleb przestudź na kratce, a potem spróbuj się mu jakoś oprzeć 😉

Smacznego 🙂

Reklamy
 
 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: