RSS

Tort Pavlowej

01 Czer

Dziś Dzień Dziecka, więc jest kolorowo, bardzo słodko, owocowo, przepysznie i baaaardzo kusząco 🙂

Tort Pavlowej to jeden z najbardziej znanych na świecie tortów i nie ma się co temu dziwić, bo jest po prostu przepyszny. Leciutki, delikatny, obłędny w smaku i do tego – jak on wygląda 🙂

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, bo trochę się piecze, a potem musi wystygnąć, ale jeśli nie macie tyle czasu, to w 4 godziny powinniście się z tym wyrobić. Jeszcze macie czas, to szybko do roboty 🙂

Ten tort ma jedną wadę – NIE można się mu oprzeć, a przynajmniej ja nie potrafię 🙂

Ja do swojego tortu wykorzystałam świeże truskawki i dodatkowo polałam go zmiksowanymi truskawkami (jak szaleć, to szaleć), a do bitej śmietany dałam pół małego opakowania serca mascaropne, aby kremówka się lepiej trzymała (moża dać przy ubiajniu śmietan-fixa). Sama beza jest bardzo słodka, więc do kremówki nie dajemy wcale cukru, albo co najwyżej 2-3 łyżki cukru pudru.

 

 

 

 

składniki:

6 białek

300g cukru (najlepiej cukru pudru)

łyżka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrezygnować)

pół litra śmietany kremówki

około 1 kg owoców

wykonanie:

Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłuż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło (aby sobie pomóc możesz na papierze odrysować koło przy pomocy tortownicy, albo dużego talerza). Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz bezę w tej temperaturze przez 2 minuty, a następnie zmniejsz grzanie do 150 stopni i piecz bezę około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól bezie w ten sposób wystygnąć. Ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i ewentualnie trochę serka mascarpone. Śmietanę wyłóż na bezę, na wierzchu ułóż owoce.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/06/01 w Bezy, Ciasta owocowe, Torty

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: