RSS

Drożdżowe oponki z ziemniaków

03 Czer

Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków 🙂 Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska 😉 a co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialismy na te drożdżowe oponki. To w zasadzie są takie „pączki z dziurką”. Można je polać czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokonie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie 🙂

Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki 🙂

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze 🙂

  

 

składniki na około 30 sztuk:

350g ugotowanych ziemniaków

50g świeżych drożdży

pół kilograma mąki

2 jajka

50g masła lub margaryny

1/4 szkl cukru

1 łyżka octu

wykonanie:

Ziemniaki i drożdże zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia). Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki. Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja – wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę – szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :).

Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu – możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.

Reklamy
 
 

Tagi: , , ,

One response to “Drożdżowe oponki z ziemniaków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: