RSS

Lody twarożkowo-truskawkowe

05 Czer

Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek. Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać 🙂 Dla mnie te lody są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię 🙂

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

 

 

składniki (na prawie 1,5 litra):

1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
115 g twarożku śmietanowego (jak na serniki)
3 duże żółtka
2/3 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki puree z truskawek (zmiksowałam truskawki blenderem)
1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki

wykonanie:

W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj! W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut). Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła. Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (spawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce – tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnić ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam – w ten sposób poszło mi szybciej). Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i ochłódź, mieszając jeszcze przez chwilę. Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, ochłódź. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów. Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek. Wszystko przełuż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia. Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.

Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/06/05 w Lody i mrożone

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: