RSS

Sernik na zimno na biszkopcie

20 Czer

W upały najlepsze ciasto, to ciasto podawane na zimno 🙂 A jeśli towarzyszy mu galeretka i owoce, to na pewno żaden łasuch się mu nie oprze – a na pewno żadne dziecko 🙂

Ten sernik przygotowałam na upieczonym wcześniej spodzie biszkoptowym, ale można użyć gotowy spód, albo biszkopty. Przepis na masę sernikową pochodzi z ostatniej Claudii, tylko ja go zrobiłam z połowy porcji, bo akurat w domu miałam pół kilograma białego sera.

 

 

 

składniki biszkoptu:

2 jaja

60g cukru  (5 płaskich łyżek)

50g mąki (5 płaskich łyżek)

20g mielonych migdałów (2 płaskie łyżki)

pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

składniki masy serowej:

250 g masła

2/3 szklanki cukru

cukier waniliowy

1 kg mielonego białego sera

4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

1/2 szklanki mleka

budyń waniliowy

600 g truskawek

1/2 szklanki naparu słabej herbaty z cytryną

galaretka truskawkowa

wykonanie biszkoptu:

Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).

wykonanie masy serowej:

Rozstop masło, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Ser wymieszaj z żółtkami i dodaj do gotującego się masła, gotuj wszysko razem (mieszaj masę). Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj. Zestaw z ognia i ostudź. Ubij białka na sztywno. Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki. Pianę dodaj do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj kawałki truskawek.

Biszkopt delikatnie nasącz herbatą, wyłóż na niego masę sernikową. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.

Ciasto chłódź przez około 4 godziny.

Reklamy
 

Tagi: , , , , , ,

2 responses to “Sernik na zimno na biszkopcie

  1. Iwona

    2012/06/22 at 11:59

    Wygląda smakowicie. Ale jakiej wielkości jest tortownica na podane składniki ?

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: