RSS

Ciasto czereśniowe z kruszonką

14 Lip

Upiekłam sobie ciasto z czereśniami i masą kruszonki 🙂 Przepis znalazłam u Margarytki i musze przyznać, że jest super.

Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie. Najważniejsze jednak jest to, że jest pyszne 🙂

Oczywiście zamiast czereśni możecie użyć dowolnych innych owoców (nawet mrożonych).

Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22cm i wyszło mi wysokie ciasto).

 

 

 

 

składniki:

3 szklanki mąki

1 i 1/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

2/3 szklanki oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/2 szklanki mleka

owoce

na kruszonkę:

150 g mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)

100 g cukru

80 g masła

wykonanie:

Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej). W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej zmieszaj mokre – najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej – wymieszaj i dodaj do sypki składników. Wszystko razem dokładnie wymieszaj – łyżką lub mikserem. Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/07/14 w Ciasta owocowe

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: