RSS

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami

19 Lip

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto 🙂 Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.

Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek. Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku. Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku 🙂

Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (22 cm), albo blaszki i mniej więcej takich bokach.

Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadza 🙂

 

 

 

składniki:

140 g miękkiego masła

140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)

150 g mąki (użyłam pełnoziarnistej Lubelli)

3 duże jajka (L)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

około 300 g owoców

1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu

wykonanie:

Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka – spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców). Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru. Po upieczeniu przestudź na kratce.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/07/19 w Ciasta owocowe, Ciasta ucierane

 

Tagi: , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: