RSS

Lody jogurtowo-jagodowe

23 Lip

Dziś dla odmiany przepis na lody mniej kaloryczne, ponieważ zrobione są z jogurtu naturalnego i z mniejszej ilości cukru.

Lody są lekkie, fajnie owocowe, a nawet jak mówi mój mąż, jakby trochę sorbetowe – to pewnie przez małą ilość łtuszczu 😉

 

 

składniki na litr lodów:

6 żółtek

3 szklanki jogurtu naturalnego (750 ml)

10 dkg cukru

300-500 g jagód (albo innych owoców sezonowych)

2-3 łyżki cukru do owoców

wykonanie:

Żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudź i wymieszaj z jogurtem. Owoce zmiksuj z cukrem (możesz je dodać teraz do masy jogurtowej, ale jeśli chcesz mieć lody dwukolorwe, to masę owocową dodaj dopiero, gdy lody będą prawie już zamrożone i deliktanie wszystko razem zamieszaj). Masę jogurtową przełóż do maszynki do lodów, albo wstaw do zamrażaki i wtedy mieszaj masę co jakieś pół godziny.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/07/23 w Lody i mrożone

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: