RSS

Ciasto czekoladowe z coca colą

01 Sier

Ciasto dla wielbicieli murzynków i czekolady. Co prawda w oryginalnym przepisie nie ma czekolady, ale jeśli chcecie to możecie ją dodać, a na pewno ciasto na tym zyska 🙂

Przepis pochodzi z książki Jamesa Martina „Desserts”, a udostępniła go AgaTA .

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 26 cm, albo na średnią blaszkę.

 

 

składniki:

250 g rozpuszczonego masła (z masłem można rozpuścić ewentualnie czekoladę)
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru brązowego
3 łyżki kakao – z czubkiem
szczypta sody
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos – polewa karmelowa
1 czekolada z karmelem  (ja kupiłam Alpen Gold karmelową i się kiepsko rozpuszczała, można użyć zwykłej mlecznej czekolady)
2 łyżki lub więcej śmietany kremówki

wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszaj. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka wymieszaj razem, dodaj do suchych składników i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz około 40 minut. Wystudź.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę, wymieszaj. Wylej gorącą na ciasto.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/08/01 w Ciasta czekoladowe

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: