RSS

Torcik serowo-malinowy

06 Sier

Przepis na to ciasto znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam – podwoiłam ilość masy serowej, bo  według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało 🙂

Torcik sam w sobie jest bardzo smaczny – czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt, mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha 🙂

Podany przepis jest na tortownicę 24-26 cm.

 

 

 

 

 

 

składniki ciasta:

180 g mąki (czubata szklanka)

1 czubata łyżka gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

180 ml mleka

150 g masła

3 jajka

150 g cukru trzcinowego

składniki masy serowej:

500 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

500 g malin (albo innych owoców)

1/2 szklanki herbaty owocowej do nasączenia ciasta

potarkowana mleczna czekolada do dekoracji

wykonanie:

Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło – odstaw do przestudzenia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko z masłem i suche składniki. Wymieszaj i przełóż do wysmarowej lub wyłożonej papierem tortownicy. Piecz około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Maliny umyj i osusz. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin). Na jednym ze spodów najlepiej zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową, przykry drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła. Górny blat również nasącz. Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: