RSS

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

08 Sier

Ostatnio mój mąż mocno wciągnął się w robienie domowego twarogu – tak w zasadzie, to pracuje nad domową mozzarellą, ale jak na razie średnio to wychodzi i mam w domu mnóstwo twarogu. W sumie ja mocno nie narzekam, bo twaróg lubię i teraz codziennie na śniadanko mam świeży biały twarożek.

Ilość sera zaczęła rosnąć w zastraszającym tempie, więc postanowiłam wykorzystać jego część do ciasta. Jakiś czas temu przeglądając blog Moje wypieki trafiłam na drożdżówkę robioną z kakao i pomyślałam sobie, że warto wypróbować taką wersję ciasta właśnie z nadzieniem serowym. Do tego dorzuciłam borówki i kruszonkę i wyszło mi fajne i bardzo smaczne ciasto 🙂 Muszę się tylko od razu przyznać, że nie wytrzymałam i dobrałam się do niego, gdy było jeszcze lekko ciepłe – ale ja uwielbiam ciepłą drożdżówkę 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi ciasto na blachę 24/24 cm, ale ciasto praktycznie prawie „wyszło” z blaszki, więc można spokojnie użyć trochę większej 🙂 Masy twarogowej też użyłam trochę więcej niż przepisie – bo chciałam wykorzystać cały twaróg.

 

 

 

składniki ciasta:

500 g mąki

0,5 szklanki cukru + 2 łyżeczki do rozrobienia drożdży

cukier waniliowy

1 szklanka mleka

50 g drożdży

1/4 kostki (50 g) rozpuszczonego przestudzonego masła

1/3 szklanki oleju

2 czubate łyżki kakao

3 żółtka

1 jajko

składniki masy twarogowej:

250 g niemielonego twarogu

1 jajko

cukier do smaku

składniki kruszonki:

150 g mąki

100 g cukru

80 g masła

wykonanie:

Podgrzej lekko mleko (ma być tylko letnie), drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp 2 łyżeczkami cukru i zalej mlekiem, lekko wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około pół godziny. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki drożdżówki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ja to robię mikserem, ale można ręcznie), w razie konieczności reguluj gęstość ciasta mąką, albo mlekiem, Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę (latem to nawet pół godziny wystarczy).

Przygotuj masę serową. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i cukier do smaku. Wymieszaj, ale pozostaw masę grudkowatą. W misce wymieszaj ze sobą składniki kruszonki (masło możesz wcześniej rozpuścić, wtedy kruszonka zrobi się o wiele szybciej).

Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i jeszcze chwilę go wyrabiaj (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki). Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Wyłóż masę serową pozostawiając krawędzie puste. Zwiń ostrożnie całość w rulon i odkrawaj ostrym nożem plasterki – mniej więcej o szerokości 4 cm. Układaj je na wysmarowanej olejem lub masłem blaszce. Posyp po wierzchu borówkami lub innym owocami – możesz też użyć rodzynki (ja jeszcze pod owoce położyłam twaróg, bo miałam go za dużo). Na całość wysyp kruszonkę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź na kratce.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Reklamy
 

Tagi: , , , , , ,

2 responses to “Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

  1. Agnieszka Justyna Pakłos

    2012/10/26 at 14:42

    pierwsza drożdżówka czekoladowa jaką zrobiłam i była bardzo dobra
    za drugim razem wprowadziłam małe zmiany ciasto podzieliłam na 2 części i jedną zostawiłam bez kakaa a zamiast jagód dałam brzoskwinie pycha…

    a tak wgl bardzo ładne zdjęcia robisz ;]

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: