RSS

Ciasto migdałowe z Santiago

17 Sier

Dziś przepis na pyszne ciasto migdałowe rodem z gorącej Hiszpanii, a dokładanie z Galicji 🙂 Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza. Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.

Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały 🙂

Sam przepis znalazłam przeglądając przepisy na termomixa, ale że go nie posiadam, to wykonanie zrobiłam „po swojemu” :). Ciasto upiekłam w foremce o średnicy 22 cm, ale ta porcja wystarczy też na tortownicę 24 cm.

 

 

 

 

 

składniki:

250 g blanszowanych i zmiksowanych migdałów

200 g cukru pudru

4 jajka

skórka z połowy cytryny

opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu

wykonanie:

Zmiksuj jajka z cukrem (ja ubiłam na puszystą masę), dodaj otartą skórkę z cytryny i wsyp zmielone migdały. Wymieszaj delikatnie i przełóż do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut.

Po upieczeniu przestudź, a następnie posyp dużą ilościa cukru pudru.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
5 Komentarzy

Opublikował/a w dniu 2012/08/17 w Ciasta różne, Tarty na słodko

 

Tagi: , ,

5 responses to “Ciasto migdałowe z Santiago

  1. śliwinska

    2012/12/06 at 14:08

    hmmmm,bez mąki?

     
  2. tutu

    2012/12/06 at 22:19

    Zrobiłam – świetny oryginalny smak! Bardzo dobre. I szybkie! 🙂

     
    • wypiekibeaty

      2012/12/06 at 22:23

      Ciesze sie, ze ciasto smakowalo 🙂 zapraszam do wyprobowania innych przepisow 🙂

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: