RSS

Prosty chleb pszenny

23 Sier

Dziś chciałam pokazać przepis na szybki (szczególnie latem) i pyszny domowy chleb pszenny. Pieczony na białej mące i drożdżach, więc przy upałach rośnie momentalnie, a jego upieczenie zajmuje około 25 minut i już jest pyszny gorący, pachnący bochenek na śniadanie 🙂

Chlebek można upiec bezpośrednio na blaszcze – formując go w kształt bochenka, albo w foremce (tylko wtedy trzeba go popiec jakieś 10 minut dłużej).

 

 

składniki:

500g mąki (może być zwykła 500, ale można też użyć mąki pełnoziarnistej)

15 g drożdży świeżych

łyżeczka soli

łyżeczka cukru (do rozrobienia drożdży)

około 300 – 350 ml ciepłej wody

wykonanie:

Rozrób drożdże z cukrem i odrobiną wody. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i część wody, wyrabiaj ciasto (ręcznie lub miskerem) i dolewaj stopniowo wodę (jeśli używasz mąki pełnoziarnistej, to będziesz potrzebować więcej wody). Wyrobione ciasto odstaw na około godzinę (latem wystarczy pół godziny), po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i albo uformuj bochenek i połóż na blaszce, albo włóż chleb do foremki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po około godzinie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz chleb przez 20-25 minut – do zrumienienia (jeśli pieczesz chleb w foremce piecz go około 10 minut dłużej).

Chleb ostudź na kratce.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/08/23 w Chleb i wypieki piekarnicze

 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: