RSS

Parówki w cieście – krabowe przysmaki :)

24 Sier

Jakiś czas temu na mojej stronie na facebooku zamieściłam zdjęcie parówek w cieście w kształcie krabów, czy też ślimaczków. Zdjęcie to wzbudziło wiele zainteresowania i niektórzy prosili o przepis. Obiecałam, że po urlopie zmierzę się z tym tematem.

Podstawy już miałam, gdyż mam super przepis na parówki w cieście po babci męża. Przepis przetestowany już wielokrotnie i upieczone według niego parówki zawsze się cieszyły wielkim powodzeniem na imprezach.

Wreszcie miałam chwilkę, więc czym prędzej zabrałam się do roboty. Upiekłam kraby i dodatkowo trochę parówek w tradycyjnym wydaniu. Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z pracy nad nimi.

 

 

 

 

 

 

 

składniki:

40 g drożdży świeżych

2 łyżki ciepłego mleka (do drożdży)

2 łyżeczki cukru (do drożdży)

500 g mąki

2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

4 łyżki śmietany

2 łyżki oleju

około pół szklanki ciepłego mleka

około 8 – 10 parówek

wykonanie:

Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej dwoma łyżkami mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę. Resztę składników (oprócz mleka i białek) umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby). Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm ( w tym momencie babcia pisze o smarowaniu placka roztrzepanym białkiem, ale wtedy ciasto się strasznie lepi, więc zostawiam to do twojej decyzji). Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel  na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej (zostaw kawałek ciasta na oczy i łapki). Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły. Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.

Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż – z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki). Takie parówki są świetne na imprezy, ale też dzieci chętnie je zjedzą przy każdej okazji 🙂

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia. Podawaj na ciepło. Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek 🙂

 

 

 

 

 

Reklamy
 
2 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2012/08/24 w Na słono

 

Tagi: , ,

2 responses to “Parówki w cieście – krabowe przysmaki :)

  1. Gabriela Małgorzata

    2012/10/06 at 10:52

    Świetne są widzialam zdjęcie na Stylowi.pl bede robic na urodziny syna dzieki za przepis .Własnie zastanawialam sie jak zrobic biale na oczkach majonez swietny pomysl.

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: