RSS

Babeczki limonkowo-kokosowe

27 Sier

Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga 😦

Babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne. Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alterntywnie podam przedpis na jeszcze jeden krem.

Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.

 

 

 

 

składniki:

210 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

2 jajka

150 g cukru

½  szklanki oleju

3 łyżki soku z limonki

aromat kokosowy

¾ szklanki mleczka kokosowego

2 łyżki skórki startej z limonki

wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj jajka z cukrem, dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki. Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do 2/3 wysokości). Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.

Krem bezowy składniki:

135 g cukru pudru

2 białka

ok 170 g miękkiego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:

Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut). Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna. Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.

Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.

Jeśli nie masz termometru, lub nie lubisz kremów maślanych, to spróbuj zrobić taki:

krem kokosowy składniki:

230 g kremowego serka

110 g miękkiego masła

aromat kokosowy

680 g cukru pudru

wykonanie:

Zmiksuj masło i serek aż masa będzie gładka i puszysta, dodaj aromat, a następnie porcjami dodawaj cukier puder i miksuj dokładanie. Kremem udekoruj babeczki.

Reklamy
 
1 Komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/08/27 w Muffinki i babeczki

 

Tagi: , , , ,

One response to “Babeczki limonkowo-kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: