RSS

Tarta z białym serem i szpinakiem

03 Wrz

Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga 😉 Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem. Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.

Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę. No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.

Ale, że tarta w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę 🙂

 

 

 

składniki na tortownicę 26-28cm:

opakowanie ciasta francuskiego (0,5kg)

około 400-500 g białego twarogu

1-2 jajka

sól, pieprz

około 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku

czosnek

roztrzepane jajko do posmarowania

wykonanie:

Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki). Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe). Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

Reklamy
 
2 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2012/09/03 w Na słono

 

Tagi: , , ,

2 responses to “Tarta z białym serem i szpinakiem

  1. Edyta

    2013/02/15 at 19:02

    Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.

     
    • wypiekibeaty

      2013/02/15 at 19:31

      Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje 😦 Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim 🙂 Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie 🙂

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: