RSS

Babeczki dyniowe

10 Wrz

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej 🙂 Tym razem babeczki 🙂

Samej dyni nie potrzeba tu dużo, więc jeśli będziecie gotować zupę dyniową wystarczy odłożyć trochę na babeczki 🙂 albo tak jak u mnie – miałam za dużo dyni do tarty, więc odłożyłam na później i wykorzystałam tutaj 🙂

Z podanego przepisu wychodzi około 14-16 babeczek.

 

 

 

 

 

składniki:

195 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1/2 łyżeczki soli

113 g miękkiego masła

200 g cukru

2 jajka

1 łyżeczka wanilii

około 250-300 g dyni

wykonanie:

Najpierw przygotuj dynię – oczyść ją z pestek i włókienek. Jeśli możesz, to odziel też skórkę, ale jeśli dynia jest dość twarda, to ugotuj ją razem ze skórką i zdejmij ją dopiero po ugotowaniu. Miąższ dyni ostudź, a następnie zmiksuj, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i dokładnie odciśnij z wody (możesz ją wycisnąć przez gazę, albo pieluszkę tetrową).

Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.

Masę nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.

składniki kremu:

0,5 szklanki mleka

2 łyżki mąki

1  łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g masła

0,5 szklanki cukru

pomarańczowy barwnik

wykonanie:

Zagotuj razem mleko i mąkę, mieszaj aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i przestudź. Gdy będzie chłodne dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę budyniową i dokładnie razem miksuj. Na koniec dodaj barwnik pomarańczowy.

Wykonanie dekoracji:

Odłóż do woreczka strunowego łyżkę kremu. Na środek ostudzonej babeczki nałóż trochę kremu. Babeczkę zanóż w miseczce z pomarańczowym cukrem (żeby uzyskać taki cukier wystarczy wsypać cukier kryształ do woreczka, wsypać do niego trochę barwnika i dodać odrobinę – kropelkę – wody, a następnie wszystko dokładnie wymieszać), tak aby cukier dokładnie obkleił krem. Teraz wykałaczką zrób wyżłobienia podobne jak na dyni i nałóż w nie odłożony wcześniej krem. W środek wbij kawałeczek paluszka i kawałek zielonego żelka, który będzie służył jako wąsy dyni (takie żelki można kupić np. w Lidlu, jeśli wolisz, to możesz wąsy zrobić też z zabarwionego na zielono kremu).

Gotowe, smacznego 🙂

 

W tym przepisie znalazły się aż trzy inspiracje – przepis na babeczki z Joy of baking, przepis na krem yoyomax12 i dekoracja od Karen Tack.

Reklamy
 
 

Tagi: , , , , , , , ,

2 responses to “Babeczki dyniowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: