RSS

Odwrócone ciasto owocowe

17 Wrz

Była już wcześniej tarta tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami, a dziś czas na ucierane ciasto pieczone w podobny sposób.

Najpierw więc układamy na spodzie  na przygotowanym sosie owoce, a dopiero potem wykładamy na nie ciasto i tak pieczemy 🙂

Możecie użyć tu dowolnych owoców – także takich z puszki. Ja wybrałam gruszki 🙂

Podany przepis jest na tortownicę 20-22 cm.

 

 

 

 

 

 

składniki sosu:

45 g masła (około 2 łyżki)

130 g brązowego cukru

4 łyżeczki dowolnego dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego)

dowolne owoce – ja użyłam 3 gruszki

składniki ciasta:

190 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

190 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

113 g miękkiego masła

135 g cukru

2 jajka

wykonanie:

Przygotuj sos do owoców – w garnuszku umieść brązowy cukier i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj foremkę – natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia. Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka  i dalej ucieraj. Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wyłóż na owoce.

Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut – do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).

Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a potem wyjmij ciasto z foremki – przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.

Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi 🙂

Inspiracją było dla mnie ciasto z blogu Bakingdom.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/09/17 w Ciasta owocowe, Ciasta ucierane

 

Tagi: , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: