RSS

Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem

26 Wrz

Te drożdżówki są pyszne i trudno się im oprzeć. Maliny (mogą być mrożone), do tego biały ser wymieszany z białą czekoladą i masa kruszonki 🙂 Mniam 🙂

Przepis na ciasto jest mój tradycyjny – ulubiony. Pomysł na zmieszanie twarogu z białą czekoladą zaczerpnęłam z Moich Wypieków, gdzie można znaleźć wiele takich perełek 🙂

Z podanej porcji wyjdzie około 8 bułeczek.

 

 

 

składniki ciasta:

100ml mleka

15g świeżych drożdży

35g cukru

50g masła

1 jajko

szczypta soli

250g mąki

około 300-400 g malin

250 g kremowego serka (ja użyłam sernikowego)

60 g rozpuszczonej białej czekolady

składniki kruszonki (podaję dużą porcję):

6 łyżek masła

6 łyżek mąki

4 łyżki cukru

ewentualnie cukier waniliowy

wykonanie:

Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej). W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ). Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj. Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz. Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.

wykonanie kurszonki:

Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

Reklamy
 

Tagi: , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: