RSS

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

27 Wrz

Była wcześniej tarta dyniowa z toffi, a teraz pora na dużo prostsze i mniej czasochłonne do wykonania ciasto z dynią. Wystarczy ją tylko zetrzeć na drobnej tarce, nie trzeba gotować, odsacząć, ubijać itp. Prosto, ale za to bardzo smacznie 🙂

Ciasto dzięki dyni jest wilgotne, więc może postać dłużej i nie wyschnie (zapobiega też temu polany po wierzchu lukier pomarańczowy), a dzięki dodatkowi cynamonu i pomarańczy zyskuje wspaniały smak.

Podana porcja jest na małą foremkę, albo na tortownicę 22 cm. Możecie też zrobić z niego babeczki 🙂 Wystarczy ciasto rozlać do papilotek i piec trochę krócej niż przewiduje przepis  (około 20-25 minut) 🙂

Zresztą wszystkie przepisy na babeczki możecie wykorzystać do upieczenia zwykłego ciasta – wtedy wydłużcie czas pieczenia 🙂

 

 

 

 

składniki ciasta:

2 jajka

szklanka cukru (możecie też użyć brązowego cukru)

150 ml oleju (mniej więcej 3/4 szklanki)

200 g startej na drobnych oczkach dyni

200 g mąki

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

50 g rozdrobnionych orzechów włoskich (można z nich zrezygnować, albo zastąpić innymi orzechami)

skórka starta z połowy pomarańczy

2-3 łyżki soku z pomarańczy

składniki lukru:

szklanka cukru pudru

około 4 łyżki soku pomarańczowego

ewentualnie skórka otarta z pomarańczy

wykonanie ciasta:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, dynię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Na koniec dodaj orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

Piecz w 170 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Ostudzone ciasto polej lukrem.

Wykonanie lukru:

Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy – sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konstystencji. Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
1 Komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/09/27 w Ciasta różne

 

Tagi: , , , , , , ,

One response to “Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: