RSS

Tort bezowy

05 Paźdź

Tort bezowy jest bardzo smaczny i lekki zarazem, a do tego dość łatwy w wykonaniu 🙂

Najlepiej dzień wcześniej upiec blaty bezowe, wtedy praca przy nim pójdzie jak z płatka 🙂

Gotowe bezy przekładamy bitą śmietaną i owocami – mogą być świeże, albo z puszki. Z mrożonych owoców można zrobić mus – ja właśnie zrobiłam tu mus z truskawek 🙂

Spróbujcie – pycha 🙂

 

 

 

składniki na dwa blaty:

6 białek

300g cukru (najlepiej cukru pudru)

łyżka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrezygnować)

pół litra śmietany kremówki

2-3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny (ewentualnie do kremówki)

1/4 szklanki wody (do żelatyny)

0,5-1 kg owoców (ja użyłam pół kilograma świeżych malin i zrobiłam mus z 300 g rozmrożonych malin i dwóch łyżek cukru pudru)

wykonanie:

Przygotuj blachy – na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20-22 cm (możesz użyć talerzyka). Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wyłóż na przygotowany papier tworząc dwa okrągłe blaty (wielkości narysowanego wzoru). Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz je przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do zupełnego ostudzenia (najlepiej na całą noc).

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że śmietana może popłynąć, to możesz dodać do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę rozpuść najpierw w zimnej wodzie i odstaw ją do napęcznienia, wtedy całość zagrzej – ja to robię w mikrofalówce – przez około 10 sekund – albo w kąpieli wodnej). Śmietanę wyłóż na jeden z blatów, na wierzchu ułóż owoce i jeśli masz – to polej musem owocowym, przykryj drugim blatem i udekoruj tort – możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i porobić nią zygzaki 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/10/05 w Bezy, Torty

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: