RSS

Babeczki Irish Coffee

10 Paźdź

Dziś propozycja bardziej dla dorosłych – babeczki mocno kawowe z dodatkiem whiskey 🙂

Przepis znalazłam u Marthy Steward. Z podanej porcji otrzymacie około 16 sztuk babeczek.

 

 

 

składniki:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki wrzącej wody

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1/4 szklanki mleka

110 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru białego

1/2 szklanki cukru brązowego

2 duże jaja

2 łyżki whiskey

składniki kremu:

250 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka whiskey

kawa rozpuszczalna do oprószenia

wykonanie:

Kawę zalej wrzącą wodą i odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z cukrami na puszystą masę, pojedynczo dodawaj do masy jajka. Mąkę połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Mleko wlej do kawy. Dodawaj na zmianę mąkę i kawę, na koniec wlej whiskey. Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20-22 minuty (do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudź.

Przygotuj krem – kremówkę ubij z cukrem pudrem, dodaj whiskey. Przy pomocy rękawa cukierniczego (albo po prostu łyżką) nałóż krem na babeczki. Na koniec oprósz je kawą rozpuszczalną.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/10/10 w Muffinki i babeczki

 

Tagi: , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: