RSS

Ciasteczka maślane

14 Paźdź

Każdy powienien znać albo mieć chociaż jeden przepis na ciasteczka maślane – zwykłe, najprostsze, a jednocześnie chyba na jedne z najsmaczniejszych ciasteczek 🙂

Ciasteczka chodziły już za mną od jakiegoś czasu, bo domowe zapasy się skończyły i nie było co podjadać w drodze od kuchni do salonu 😉

Pieczenie ciastek jest niestety trochę czasochłonne, bo wykrawanie ciasteczek, układanie, pieczenie blachami i potem jeszcze dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale za to potem pozostaje przyjemność jedzenia.

Znalazłam w końcu więcej czasu i upiekłam ciasteczka maślane – kształty wybrałam jesienne, więc jabłuszka, dynie, wiewiórki, jeże i różne listki. Jak mój syn się dossał do ciastek, to musiałam go siłę wyganiać, bo już się obawiałam, czy mi zostanie cokolwiek do sfotografowania 🙂

Myślę, że jest to bardzo dobra rekomendacja, bo dzieci są jednak strasznie wybredne 🙂

Proponuję do pracy nad ciastkami zagonić też dzieci, to będą mieli z tego niezłą zabawę 🙂

 

składniki na 4 blachy ciastek:

170 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

1 jajko

1 żółtko

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki + mąka do podsypywania

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

ulubiony aromat (ja użyłam migdałowego), albo skórka z cytryny lub pomarańczy

wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, żółtko i aromaty. Dodaj suche składniki (gęstość ciasta reguluj mąką). Gotowe ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich oddzielnie rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Wykrawaj foremkami ciasteczka – możesz też użyć zwykłej szklanki, albo pokroić ciasto nożem, albo radełkiem.

Ciasteczka piecz w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut – do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ostudź.

składniki lukru:

1 białko

około 1,5 szklanki cukru pudru

łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

barwniki

wykonanie:

Białko ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na mniejsze porcję i każdą z nich zabarwić innym kolorem.

Życzę udanej zabawy przy ciasteczkach 🙂

Przepis znaleziony na Tasty Kitchen i lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Reklamy
 
2 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2012/10/14 w Boże Narodzenie, Ciasteczka

 

Tagi: , , , , ,

2 responses to “Ciasteczka maślane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: