RSS

Jesienne babeczki

19 Paźdź

Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha 🙂

Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.

Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.

składniki:

175 g miękkiego masła

100 g cukru trzcinowego

75 g miodu

3 jajka

175 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonego imbiru (według mnie można dać o połowę mniej)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonego ziela angielskiego (ja nie dałam, bo nie miałam)

szczypta soli

drobno starta skórka z połowy pomarańczy

drobno starta skórka z połowy cytryny

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

We wszystkich przepisach na babeczki z masłem trzeba ucierać masło z cukrem, ale ja ostatnio zmieniłam sposób wykonania i wydaje mi się, że jest lepszy (jaśli wolisz możesz tradycyjnie utrzeć masło z cukrem,a potem dodawaj stopniowo pozostałe składniki).

Moja metoda: jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny. Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.

Masę przełóż do papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną. Piecz przez około 20-25 minut – tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź i udekoruj lukrem twarogowym.

Lukier składniki:

około 400 g kremowego twarogu – może być taki sernikowy

2-3 czubate łyżki miodu

wykonanie:

Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka. Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
2 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2012/10/19 w Muffinki i babeczki

 

Tagi: , , , , , ,

2 responses to “Jesienne babeczki

  1. Website design

    2012/10/26 at 10:38

    Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one
    and i was just wondering if you get a lot of spam feedback?
    If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

     
    • wypiekibeaty

      2012/10/27 at 20:36

      Hello. I don’t get a lot of spam. In fact it’s a small that not even noticable. Maybe it’s becouse my blog is in polish. I use the standard wordpress mechanism 🙂

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: