RSS

Domowa nutella

21 Paźdź

Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków 🙂

Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).

Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników. W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej  niż taka kupna 🙂 Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi 🙂

Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.

Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.

składniki:

1/3 szklanki leśnych orzechów w brązowej skórce

3/4 szklanki skondensowanego słodzonego mleka

100 g czekolady deserowej

2 łyżki miodu (oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód)

wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne. Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki. Oczyszczone orzechy zmiel na drobno.

W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów. Całość przełóż do słoiczka.

Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/10/21 w Domowe przetwory

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: