RSS

Szarlotka

22 Paźdź

Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki. Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu. Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce. Ciasto zyskało wiele dobrych opinii, więc postanowiłam go wypróbować 🙂

Ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce. Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika (ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek – dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).

Spóbujcie, bo warto 🙂

składniki na blachę około 26/31cm:

ciasto: 400 g mąki

1/3 szklanki cukru

2 czubate łyżki proszku do pieczenia

2 jajka

łyżka cukru waniliowego

3-4 łyżki mleka

160 g miękkiego masła

nadzienie:

2 kg jabłek

1/3 szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1/4 łyżeczki cynamonu (można dać więcej, jeśli ktoś lubi cynamon)

40 g masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

wykonanie:

Najpierw przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki. Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.

Przygotuj ciasto – zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem). Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie. Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach.

Na ciasto wyłóż masę jabłkową. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka. Całość piecz około 30-35 minut.

Po upieczeniu przestudź. Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: