RSS

Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej :)

29 Paźdź

Halloween już tuż, tuż i czas zacząć myśleć o przygotowaniach – na pewno nie może zabraknąć słodkości, które będą pasowały do charakteru tego święta – dozwolone są więc różne dynie i dyniowe potworne głowy, czarne koty, wiedźmy, kościotrupy, zombie i wszelkie stwory i potwory 🙂

Jako podstawę do halloweenowych dekoracji wykorzystałam ciasto czekoladowe mojej mamy (które bardzo łatwo przerobić na piernika – wystarczy dodać trochę miodu i przyprawę korzenną).

Jeśli nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto dyniowe 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dużą tortownicę (26-28 cm), albo prostokątną blaszkę o wielkości 26/31 cm.

składniki:

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

3 łyżeczki sody

3 czubate łyżki kakao

2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

3 jajka

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki mleka

2 łyżki ulubionego dżemu (opcjonalnie)

wykonanie:

Wszyp do dużej miski wszystkie suche składniki i je wymieszaj. Wbij jajka i dodaj pozostałe mokre składniki. Zmiksuj do połączenia składników. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe).

Ciasto ostudź na kratce. Podziel na kawałki i każdy posmaruj lukrem. Dekoruj wg uznania – możesz wydrukować sobie halloweenowe kształty, wyciąć i użyć jako szablony. Możesz też część lukru zabarwić na kolor pomarańczowy lub czarny i narysować nim straszne buźki, pajęczyny, pająki 🙂

lukier:

1 białko

około 1,5 szklanki cukru pudru

trochę soku z cytryny

wykonanie lukru:

Zmiksuj białko ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec wlej sok z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.

Ciasto możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo płatkami migdałów.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/10/29 w Ciasta czekoladowe, Ciasta różne

 

Tagi: , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: