RSS

Sernik straciatella

02 List

Coś mamy ostatnio w domu „fazę” na serniki i na twaróg jako taki, nawet mój mąż sam robi twaróg (wychodzi pyszny :)). W związku z tym w lodówce leży mnóstwo twarogu – swojego i kupionego.

Dziś zaczęliśmy się lekko martwić tą ilością, więc szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec. Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny. Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką czekoladą 🙂

Powiem tylko, że nie dał rady przeczekać przepisowej nocy w lodówce 🙂 Daliśmy mu jedynie ze dwie, trzy godzinki na zimnym balkonie i się do niego dobraliśmy.

Ciasto jest rewelacyjne, a do tego proste w wykonaniu, więc koniecznie je wypróbujcie.

Porcja na tortownicę około 22 cm.

składniki ciasta:

250 g mascarpone

600 g twarogu na serniki (lub zwykły zmielony)

1 szklanka cukru

4 jajka

około 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej

tabliczka rozdrobnionej czekolady (ja użyłam gorzkiej)

składniki polewy:

3/4 tabliczki czekolady

około 2 łyżki masła

wykonanie:

Zmiksuj razem serek mascarpone i twaróg, stopniowo dodawaj cukier i krótko miksuj. Dodaj pojedynczo jajka – miksuj tylko do momentu połączenia się. Na koniec wsyp budyń i delikatnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżka.

Przelej ciasto do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną). Piecz około 1,5 godziny w 120 stopniach (można też go piec przez godzinę w 160 stopniach – wtedy będzie rumiany). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik, aż do ostudzenia.

Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu przygotuj polewę czekoladową – rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce i nałóż na sernik.

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sernik z Kwestii smaku, zmieniłam go jedynie odrobinę.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: