RSS

Chleb pszenny jak z piekarni

05 List

Przepis na ten chleb znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie). Chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny i po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.

Same proporcje składników i same składniki nie są jakąś nowością. Bardziej mnie zaciekawił trochę inny sposób przygotowania i pieczenia chleba. Jest on bardziej czasochłonny, gdyż chleb długo wyrasta, ale wychodzi faktycznie jak z piekarni. Ze wspaniałą chrupką skórką i idealnym miąższem.

Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie 🙂 Z podanego przepisu otrzymacie ogromny bochenek (o wadze 1 kilograma) – jeśli dla was to za dużo, to proponuję zrobienie chleba z połowy przepisu.

Koniecznie też sobie obejrzyjcie filmik ze strony Moja piekarnia 🙂

składniki:

600 g mąki (najlepiej chlebowej – np. 750)

350-360 g ciepłej wody

10-15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

15 g soli (mniej więcej dwie płaskie łyżeczki)

ewentualnie jakieś ziarenka – np. mak, słonecznik

wykonanie:

Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby). Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).

Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny). Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni). Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe. Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 2012/11/05 w Chleb i wypieki piekarnicze

 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: