RSS

Biało-czarne babeczki

12 List

Słodkość na dziś – biało-czarne babeczki z twarogiem 🙂

Przepis ten znalazłam na Joy of baking i od razu mi się spodobał.

Babeczki mają część z czekoladowego ciasta i część twarożkową, ja dodałam jeszcze po jednej malinie i myślę, że to dodało fajnego smaku do babeczek.

Z podanej porcji wychodzi około 14 babeczek (chociaż mi ciasta czekoladowego zostało więcej i upiekłam ze dwie, trzy babeczki tylko z tego ciasta).

składniki:

195 g mąki

200 g cukru

30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)

1 łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia)

1/4 łyżeczki soli

240 ml wody

80 ml oleju

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

230 g kremowego twarogu (może być sernikowy)

65 g cukru – do twarogu

1 jajko – do twarogu

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii – do twarogu

wykonanie:

Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki (oprócz tych, które są do twarogu). W drugiej misce połącz mokre składniki i wlej je do suchych. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek (ja dawałam czubatą łyżkę ciasta na babeczkę).

Przygotuj masę twarogową – wszystkie składniki umieść w jednej misce i szybko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Nałóż masę na wierzch ciasta czekoladowego. Możesz na środku umieścić maliny.

Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: