RSS

Metrowiec

19 List

Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia 🙂

Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy 🙂 – jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciaaaacho – spokojnie około 70 cm.

Najlepiej przygotowania podzielić sobie na dwa dni. Proponuję jednego dnia upiec ciasta, a drugiego zrobić krem i wszystko połączyć w całość. Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.

Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).

Składniki ciasta:

8 jajek

2 szklanki cukru

¾ szklanki przegotowanej wody

¾ szklanki oleju

3 szklanki + 2 łyżki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki kakao

Składniki kremu:

2 budynie waniliowe na pół litra mleka (bez cukru)

750 ml mleka

7 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

300 g miękkiego masła

1 żółtko

Składniki polewy czekoladowej:

200 ml śmietany kremówki

200 g czekolady (ja użyłam po połowie czekoladę gorzką i mleczną)

Wykonanie ciasta:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao. Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe). Ostudź ciasta na kratce.

Przygotowanie kremu:

Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.

Miękkie masło zmiksuj z żółtkiem, dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.

Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta. Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.

Przygotuj polewę czekoladową – kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce. Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.

Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem – takim około 45 stopni.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: