RSS

Tarteletki z makiem

21 List

Dziś małe co nie co do popołudniowej kawy – tarteletki z makiem. Małe, a pełne smaku – dla wszystkich wielbicieli maku 🙂

Ja do swoich wykorzystałam masę z białego maku, która mi została po pieczeniu rogali świętomarcińskich 🙂 Świetnie się tu sprawdzi gotowa masa makowa (np. firmy Bakaland), a przy okazji oszczędzi wam czasu na samodzielne przygotowywanie maku.

Z podanego przepisu otrzymacie około 6-8 tarteletek (ja używałam foremki o górnej średnicy 9 cm).

składniki:

150 g mąki

75 g cukru pudru

75 g miękkiego masła

1 jajko

szczypta soli

około 300 g gotowej masy makowej

wykonanie:

Masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj jajko, cukier i sól – wymieszaj. Dodaj mąkę i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka, którymi wylep przygotowane foremki. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut – aż się lekko zrumieni. Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tarteletki jeszcze przez około 15 minut. Przestudź na kratce i dopiero wtedy ostrożnie wyciągnij z foremek.

Jeśli zostanie ci ciasto, to proponuję powycinać z niego foremkami ciasteczka i upiec je w 180 stopniach przez około 10-15 minut – ja wycinanie zostawiłam dzieciakom i miały niezłą zabawę 🙂

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: