RSS

Orzechowe miniserniczki

28 List

Jakiś czas temu znalazłam w internecie zdjęcie apetycznych miniserniczków. Na mojej stronie na facebooku wzbudziło ono wielkie poruszenie i w końcu wspólnymi siłami znaleźliśmy przepis do tego zdjęcia 🙂

Zaintrygowało mnie, że do ich upieczenia użyto masła orzechowego i wiedziałam, że wcześniej, czy później na pewno je upiekę 🙂

Ostatnio mąż zrobił twaróg, a że akurat mieliśmy wyjechać na weekend i nie chcieliśmy go zostawiać, to szybko postanowiliśmy upiec właśnie te miniserniczki.

Przyznaję się bez wstydu, że wyjadałam masę z miski, co mi się już dawno nie zdażyło 🙂 Dzięki dodatkowi masła orzechowego serniczki nabierają pięknej beżowej barwy i lekkiego orzechowego smaku – jak na dzień dzisiejszy ogłaszam, że jest to mój ulubiony sernik – zaraz po serniku na zimno 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków lub sernik o średnicy 20-22 cm.

składniki spodu:

1 szkanka rozdrobnionych ciasteczek oreo (albo innych ciastek z kremem)

2 łyżki rozpuszczonego masła

składniki masy:

500 g zmielonego sera sernikowego

pół szklanki kremowego masła orzechowego

3/4 szklanki brązowego cukru

2 jajka

1/4 szklanki kremówki

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

opakowanie budyniu waniliowego (opcjonalnie)

składniki polewy:

50-60 ml śmietany kremówki

100 g czekolady (ja dałam po połowie gorzką i mleczną)

wykonanie:

Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij. Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.

Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy). Jeśli pieczesz miniserniczki w małych foremkach – piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.

Serniczki ostudź. Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.

Przygotuj polewę – czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę. Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: