RSS

Ciasto drożdżowe z bakaliami

10 Gru

Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.

Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem 🙂

Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.

drożdżowe bakaliowe1

drożdżowe bakaliowe4

drożdżowe bakaliowe2

drożdżowe bakaliowe3

składniki:

pół kilograma mąki

100 g świeżych drożdży

1 szlanka mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

6 żółtek

200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

100 g rodzynek

100 g suszonych fig

100 g suszonych moreli

100 g suszonych daktyli

po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam 100 g pomarańczowej z braku cytrynowej)

skórka otarta z jednej cytryny

wykonanie:

Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia. W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Przygotuj w tym czasie bakalie – figi, morele i daktyle pokrój w paseczki. Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć. Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.

Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 50 minut.

Po upieczeniu przestudź. Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej – wody).

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru specjalnego „Moje gotowanie”.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: