RSS

Seromakowiec na kruchym spodzie

17 Gru

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowca, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców 🙂

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Z podanego przepisu otrzymacie ogromną blachę ciasta – taką mniej więcej 39/28cm.

seromakowiec1

seromakowiec3

seromakowiec2

składniki ciasta kruchego:

2 i 1/4 szklanki mąki

5 łyżek cukru pudru

150 g masła (albo margaryny)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 żółtko

około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

składniki masy makowej:

2 szklanki maku

100 g rozpuszczonego masła

4 jajka

1 szklanka cukru

olejek migdałowy (opcjonalnie)

ulubione bakalie – rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa

składniki masy serowej:

1 kg twarogu sernikowego

3/4 kostki masła (takiego 200g)

1,5 szklanki cukru pudru

4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

1 budyń waniliowy

wykonanie spodu:

Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.

wykonanie masy makowej:

Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.

wykonanie masy serowej:

Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.

Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).

Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.

Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: