RSS

Keksowe renifery

21 Gru

Jeszcze jedna propozycja świątecznego wypieku – keksowe babeczki.

Jest to normalny przepis na keksa, ale myślę, że upieczenie go w formie babeczek może trochę zmienić świąteczną rutynę, a jednocześnie daje sposobność do zaszalenia z dekoracją 🙂

Ja ze swoich babeczek zrobiłam renifery – jest to bardzo prosta, a jednocześnie efektowana dekoracja. Wystarczy rozpuścić czekoladę i posmarować nią babeczki, precelki ostrożnie przedzielić na pól (nie jest to wcale takie proste :)), przykleić białe drażetki jako oczy oraz czerwone jako nosy. Zaproście do tego dzieci, a na pewno będą zachwycone.

Z podanego przepisu wychodzi około 18 babeczek, albo normalny keks (pieczony w blaszcze o długości 24 cm).

keksowe renifery1

keksowe renifery2

keksowe renifery3

keksowe renifery5

składniki:

200 g bardzo miękkiego masła

200 g cukru pudru

4 jajka

280 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g owoców kandyzowanych lub suszonych (można część zastąpić orzechami)

80 g rodzynek

50 ml rumu

wykonanie:

Owoce i rodzynki namocz w rumie i pozostaw aż alkohol się wchłonie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodawaj pojedynczo jajka i mieszaj do połączenia składników. Dosypuj po trochu mąkę. Owoce oprósz mąką, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.

Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.

Jeśli pieczesz normalnego keksa, to piecz go przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni.

Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

2 responses to “Keksowe renifery

  1. ALB

    2012/12/21 at 20:54

    ale pocieszne : )))) super!

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: