RSS

Wyborny sernik kokosowy

16 Sty

Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).

Ciasto spełniło wszelkie moje oczekiwania – jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu. Sam sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w orygniale).

Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

sernik kokosowy2

sernik kokosowy3

sernik kokosowy1

sernik kokosowy4

sernik kokosowy5

składniki na tortownicę o średnicy 20-22cm:

500 g sera sernikowego (oryginalnie mascarpone)

300 g mleczka kokosowego

100 ml śmietany kremówki

120 g cukru pudru

3 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)

składniki spodu:

200 g ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam kokosowe ciasteczka San w czekoladzie – opakowanie 190g)

50 g masła

20 g gorzkiej czekolady

20 g wiórek kokosowych (około 3 łyżki)

polewa:

100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzka i mleczna)

100 g mleczka kokosowego (mi zabrakło i uzupełniłam śmietaną kremówką)

wykonanie spodu:

Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.

wykonanie sernika:

Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg. Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany) – w oryginalnym przepisie podane jest pieczenie godzinę w 170 stopniach.

Po upieczeniu nie wyciągaj sernika  z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.

Składniki polewy rozpuść razem w mikrofalówce. Odstaw do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia, a następnie nałóż na ciasto. Całość posyp wiórkami kokosowymi.

Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

4 responses to “Wyborny sernik kokosowy

  1. karmel-itka

    2013/01/16 at 09:01

    wygląda pięknie.

     
  2. wypiekibeaty

    2013/01/16 at 09:02

    smakuje jeszcze lepiej 🙂

     
  3. gin

    2013/01/17 at 15:53

    Kolorystycznie komponuje się znakomicie, a pachnieć musiał obłędnie 🙂

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: