RSS

Oponki i minipączki twarogowe

03 Lu

Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – twarożkowe oponki i minipączki.

Powiem krótko – to jest pycha!!

Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie, cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się 🙂

Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10 🙂

Do kuchni marsz!

oponki twarogowe2

oponki twarogowe1

oponki twarogowe3

oponki twarogowe4

oponki twarogowe7

składniki na około 20 porcji:

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru (do drożdży)

około 50 ml ciepłego mleka (do drożdży)

2 szklanki mąki (plus dodatkowo do ewentualnego dosypania oraz do posypywania stolnicy)

250 g twarogu sernikowego (albo zwykłego zmielonego)

1 jajko

1 żółtko

100 ml maślanki (może to też być śmietana)

1/4 szklanki cukru

tłuszcz do smażenia

cukier do oprószenia

wykonanie:

Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.

W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem. Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).

Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta). Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.

Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste 🙂

Życzę smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: