RSS

Rozpalające ciasto czekoladowe :)

13 Lu

Oto kolejna propozycja na Walentynki – ale nie tylko – pyszne ciasto czekoladowe.

Upieczone jest na dużej ilości gorzkiej czekolady (bez grama kakao), masła oraz rozgrzewających przypraw – cynamonu i kardamonu. Do tego ma lekki smak kawy – brzmi obiecująco, prawda?

Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lowson, ja tylko wprowadziłam do niego kilka poprawek (przede wszystkim chciałam, aby ciasto było puszyste, a nie lekko gniotowate jak u Nigelli).

Przepis jest na tortownicę około 23 cm, ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce o kształcie serca.

czekoladowe korzenne nigelli2

czekoladowe korzenne nigelli1

czekoladowe korzenne nigelli3

czekoladowe korzenne nigelli4

składniki:

150 g gorzkiej czekolady

150 g masła

6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

250 g cukru muscovado (można użyć zwykły biały)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu

szczypta lub dwie mielonego kardamonu

100 g mąki (większe pół szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

wykonanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.

Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź na kratce.

Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem – można też zrobić czekoladą polewę.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

3 responses to “Rozpalające ciasto czekoladowe :)

  1. Natalia

    2013/02/13 at 21:08

    Podoba mi się 🙂

     
  2. gin

    2013/02/17 at 16:38

    Prześliczne zdjęcia, i cudne ciacho 🙂

     
  3. kulinarny-swiat

    2013/03/13 at 07:31

    wygląda rewelacyjnie, mocno czekoladowe to dla mnie 🙂

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: