RSS

Bajaderki

25 Lu

Nigdy nie byłam specjalną fanką bajaderek – zawsze mi coś w nich przeszkadzało – za mocny aromat alkoholowy, zbytnia „gniotowatość” i przede wszystkim – niewiedza, co w nich tak na prawdę jest i jak stare to jest.

Do zrobienia tych bajaderek namówił mnie mąż, który znalazł ciekawy przepis na blogu „Na miotle„.

Jak pisze autorka najlepiej do wykonania tego „ciasta” jest użyć ciasta drożdżowego, gdyż nadaje ono specyficzny smak bajaderkom, ale można wykorzystać resztki innych ciast – jeśli się takich nie posiada, to można kupić 6 pączków i pozostawić je do lekkiego wysuszenia.

Ja specjalnie upiekłam wcześniej ciasto drożdżowe (do którego też się oczywiście dobrałam :)), aby mieć podstawę do ich wykonania 🙂

Bajaderki wyszły bardzo smaczne – sama zjadłam o dziwo kilka sztuk 🙂

Jeśli nie lubicie kupnych bajaderek, albo nawet gdy je lubice – to spróbujcie zrobić je sami – na prawdę warto!

bajaderka3

bajaderka1

bajaderka2

bajaderka4

składniki:

6 lekko przesuszonych pączków (lub około 350 g ciasta drożdżowego lub ucieranego)

około 1/4 kostki rozpuszczonego masła

4 łyżki kakao

4 łyżki mocnego alkoholu – proponuję dodawać stopniowo (ja użyłam po połowie ciemnego rumu i amaretto)

ewentualnie cukier lub dżem do nadania słodkości – do smaku

czekolada do dekoracji

wykonanie:

Ciasto (pączki) podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj (albo bardzo drobno rozkrusz), dodaj połowę masła, kakao i stopniowo alkohol (jego ilość zależy już tylko od preferencji smakowych). Miksuj aż masa nabierze jednolitości. Dodaj resztę masła. Jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to dadaj trochę cukru lub ulubionego dżemu.

Z gotowej masy uformuj dłońmi kulki i schłódź je w lodówce.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając na jedną tabliczkę czekolady łyżeczkę oleju. Schłodzone bajaderki zanurz w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

8 responses to “Bajaderki

  1. moje pasje

    2013/02/25 at 08:14

    Też je robiłam ale właśnie z pączków 🙂 Są wspaniałe 🙂 Znikają zdecydowanie zbyt szybko 🙂

     
  2. Antenka

    2013/02/25 at 11:39

    boskie:)!

     
  3. AnnaA-G

    2013/02/25 at 13:17

    mniam, pycha:)

     
  4. Sylwia

    2013/02/25 at 16:22

    o jak pieknie wygladaja, musza byc przepyszne:-)

     
  5. bernadeta

    2013/02/25 at 23:07

    robie czesto sa pyszne a twoje zdjecie bardzo apetyczne.

     
  6. gin

    2013/03/01 at 17:25

    Ja bajaderki robię zazwyczaj z resztek biszkoptu po tortach – tych niechcianych, odkrojonych, krzywych czubków 😉 Z ciasta drożdżowego nie próbowałam – czas najwyższy, bo ja te ciacha naprawdę lubię. Zdecydowanie w wersji home made 🙂
    Twoje wyglądają ślicznie, jak wykwintne trufle 🙂

     
  7. Gosia

    2013/05/02 at 16:54

    Przepiękne zdjęcia:)) zrobiłam i wyszły takie jak pamiętam z dzieciństwa!!!! ♡♡♡

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: