RSS

Marchewkowy sernik świąteczny

13 Mar

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach 🙂

Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).

Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników 🙂

Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.

Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor, użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy 🙂

Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik Was nie zawiedzie 🙂

Przepis pochodzi od Marthy Stewart.

sernik marchewkowy5

sernik marchewkowy1

sernik marchewkowy2

sernik marchewkowy3

sernik marchewkowy4

składniki na tortownicę 22-23 cm:

składniki spodu:

pół szklanki orzechów włoskich

około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)

60 g (4 łyżki) – rozpuszczonego masła

3 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

składniki sernika:

1 łyżka masła

2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach

1,5 szklanki cukru

1 kg sera sernikowego

4 duże jajka

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

składniki polewy (opcjonalnie):

szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)

3 łyżki cukru

wykonanie:

Przygotuj spód – zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki, zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów. Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.

Przygotuj tortownicę – spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.

Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty – aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.

Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.

Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin – najlepiej na całą noc.

Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem 🙂

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

20 responses to “Marchewkowy sernik świąteczny

  1. whiness

    2013/03/13 at 09:17

    Łał, świetny! Bardzo lubię marchewkowe wypieki, a serników jestem autentyczną fanką. Proszę o kawałeczek do kawy! 🙂

     
  2. Justin&Dorothy

    2013/03/13 at 10:14

    ooo z marchewką sernik….. interesujące 🙂 Bardzo ładnie wygląda 🙂

     
  3. KUCHARNIA Anna Maria

    2013/03/13 at 11:01

    Fantastyczny! Na pewno wypróbuję!
    A u mnie tarta marchewkowa na słodko:)
    Pozdrowienia!

     
  4. ervishavisha

    2013/03/13 at 11:22

    To dla mnie nowość. Na pewno jest smaczny 🙂

     
  5. wypiekibeaty

    2013/03/13 at 11:39

    Wiele osób jedząc go dopytywało się, czy dorzuciłam wiórki kokosowe 🙂

     
  6. Endywia

    2013/03/13 at 12:04

    Wygląda pięknie! 🙂 Tak za mną chodzi sernik już od dłuższego czasu, że chyba jeszcze przed świętami go upiekę. 🙂

     
  7. deserowo

    2013/03/13 at 13:10

    faktycznie dla mnie nowość. Ale wygląda pięknie!

     
  8. ladylaurabloq

    2013/03/13 at 17:24

    ale cudny sernik,piekne zdjecia,zakochalam sie w nich i musze go wyprobowac,pozdrawiam.

     
  9. Kokilka

    2013/03/13 at 22:11

    aż mi oczy wyszły jak zobaczyłam tek oryginalny pomysł…

     
  10. wizart

    2013/03/13 at 22:34

    właśnie takiego przepisu szukałam na święta 🙂 dziękuje i pozdrawiam, na pewno wypróbuję

     
  11. smerfetka79

    2013/03/13 at 23:55

    jak wiosennie:)) Piękne zdjęcia i interesujący przepis:)Pozdrawiam

     
  12. Magda

    2013/03/15 at 15:55

    Wow wygląda i napewno smakuje fantastycznie ! 🙂 A czy cukier można wyeliminować z tego przepisu ?

     
  13. gin

    2013/03/15 at 20:25

    Już od dawna chodzi mi po głowie sernik marchewkowy – właśnie za tą niestandardowość 🙂 Twój wygląda obłędnie 🙂

     
  14. Nashelly

    2013/03/16 at 22:31

    Wow, sernik marchewkowy… Pierwsze słyszę! 😀 Super pomysł!

     
  15. codojedzenia

    2013/03/20 at 19:51

    Pyszny serniczek

     
  16. euGeniusz

    2013/03/23 at 18:33

    jakich konkretnie ciasteczek użyłaś? z czego jest dekoracja?

     
    • wypiekibeaty

      2013/03/23 at 19:08

      Użyłam ciasteczka korzenne firmy Tago, sernik posypany jest zmiksowa kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową 🙂

       
  17. misiask

    2013/03/26 at 00:02

    ciekawe połączenia aż jestem ciekawa smaku ;] wygląda super ;]

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: